Knock! Knock! Book! Book!
Within a book, within a place, within a flower.
Atomic Habits – James Clear
“Cand cariera mea in baseball s-a incheiat, am incercat sa practic alt sport. M-am alaturat unei echipe de culturisti si, intr-o zi, un antrenor de elita ne-a vizitat in sala de fitness. Lucrase cu mii de sportivi in cariera lui, cativa dintre ei olimpici. M-am prezentat si am inceput sa discutam despre procesul de perfectionare.
“Prin ce se diferentiaza sportivii de succes de ceilalti?” l-am intrebat. “Care este diferenta dintre succes si esec?”
Mi-a enumerat factorii pe care deja ii intuiesti: mostenire genetica, norocul, talentul. Dar apoi a mai adaugat ceva, la care nu ma asteptam: “La un moment dat, cand ridici aceleasi greutati la nesfarsit, totul se reduce la modul in care gestionezi monotonia antrenamentului de zi cu zi”. Raspunsul lui m-a surprins, pentru ca era o perspectiva diferita asupra eticii profesionale. Oamenii vorbesc mereu de entuziasm cand se refera la atingerea obiectivelor.
Ca vine vorba de afaceri, sport sau arta, auzi lucruri de genul: “Totul tine de pasiune”. Sau “Trebuie sa-ti doresti cu adevarat”. Drept urmare, multi cad in depresie atunci cand isi pierd concentrarea sau motivatia, deoarece ne inchipuim ca oamenii de succes au rezerve nelimitate de pasiune. Dar acest antrenor sustine ca oamenii de succes resimt lipsa motivatiei la fel ca toti ceilalti. Diferenta consta in faptul ca ei reusesc sa o mobilizeze, in ciuda plictiselii. Performanta necesita efort. Dar pe masura ce repeti o actiune, ea devine tot mai plictisitoare si rutinata. Dupa ce am obtinut cateva rezultate si stim la ce sa ne asteptam, interesul nostru incepe sa se estompeze. Uneori dispare chiar mai repede. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la sala cateva zile la rand sau sa publici cateva articole pe blog; daca trece o zi fara activitate, nu se va simti prea mult. Lucrurile merg bine. Poti sa-ti permiti o zi de relaxare, pentru ca te afli pe o traiectorie buna.
Cea mai mare amenintare care planeaza asupra succesului este plictiseala, nu esecul. Ne plictisim de anumite obiceiuri pentru ca nu ne mai ofera placere. Rezultatele sunt previzibile. Iar cand obiceiurile nu mai au nimic iesit din comun, abandonam progresul in cautarea noutatii. Poate de aceea intram in cercul vicios al schimbarii unui tip de antrenament cu altul, sau al trecerii de la o dieta la alta, de la o idee de afaceri la alta. De indata ce sesizam cea mai subtila scadere a motivatiei, incepem sa cautam strategii noi, chiar daca cea veche era buna. Asa cum observa Machiavelli, “Oamenii sunt atrasi de noutate in asemenea masura, incat cei ce traiesc bine isi doresc schimbarea la fel de mult ca aceia care traiesc rau”. Poate de aceea multe dintre produsele pe care ne obisnuim sa le utilizam sunt cele care ne ofera permanent ceva nou. Jocurile video ofera imagini noi. Mancarea nesanatoasa ne ofera o noutate culinara. Toate aceste experiente ne ofera mereu elemente surpriza.
In psihologie, acest fenomen se numeste recompensa variabila. Jocurile mecanice sunt cele mai comune exemple din viata reala. Un jucator de noroc castiga din cand in cand, dar niciodata la un interval de timp previzibil. Ritmul de furnizare a recompensei variaza. Aceasta variabilitate determina cresterea maxima a nivelului dopaminei, stimuleaza memoria si accelereaza formarea obiceiului. Recompense variabile in sine nu declanseaza o dorinta- adica e inutil sa oferi la un interval de timp variabil o recompensa de care cineva nu este interesat, in speranta ca in cele din urma va ajunge sa si-o doreasca – insa ele amplifica puternic dorinte deja existente, deoarece reduc monotonia.
Punctul optim al dorintei se gaseste la jumatatea distantei dintre succes si esec. Jumatate din timp obtii ceea ce vrei, jumatate nu.
Ai nevoie de o doza suficienta de “reusita” pentru a simti satisfactia, insa trebuie sa fii si suficient de motivat pentru a simti dorinta. Acesta este unul dintre beneficiile Regulii Goldilocks. Daca ai deja motivatia de a-ti forma un obicei, angajarea in provocari cu dificultate rezonabila reprezinta o buna modalitate de a combate plictiseala. Desigur, nu toate obiceiurile au o componenta de variabilitate a recompensei, si nici nu ne dorim asta. Daca Google mi-ar livra o solutie utila doar uneori, mi-as schimba motorul de cautare foarte repede. Daca Uber ar raspunde comenzilor mele numai in proportie de 50%, ma indoiesc ca as continua sa apelez la acest serviciu. Iar daca m-as spala pe dinti in fiecare seara, dar as simti senzatia de curatenie numai uneori, cred ca nu as mai face-o. Cu recompense variabile sau nu, niciun obicei nu ni se va parea interesant la nesfarsit. La un moment dat, cu totii intampinam anumite dificultati pe drumul autoperfectionarii. Trebuie sa te indragostesti de plictiseala. Cu totii avem obiective pe care vrem sa le implinim, dar nici nu conteaza in ce domeniu vrei sa devii mai bun, daca faci eforturi numai cand iti vine la indemana sau cand esti entuziasmat, pentru ca nu vei fi suficient de consecvent incat sa obtii rezultate remarcabile. Iti garantez ca daca reusesti sa-ti formezi si sa mentii un obicei, vor exista si zile in care vei fi tentat sa renunti. Cand incepi o afacere, vor fi zile cand nu vei avea chef sa lucrezi; daca faci sport, vor fi zile cand nu vei dori sa completezi anumite seturi de exercitii; daca trebuie sa scrii ceva, nu iti va veni sa tastezi. Dar consecventa – ii diferentiaza pe profesionisti de amatori.”
Best regards,
Mijournali!