Sa citesti, sa rasfoiesti
Magic, magic, cine stie?
O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri – Neagu Djuvara
“Dar sa nu-i numim inca romani pe descendentii dacoromanilor- pentru ca romani nu avem inca dreptul sa le zicem decat atunci cand exista o limba romana, iar limba romana se naste cand are loc o simbioza, adica o influenta reciproca si in cele din urma un amestec intre fostii dacoromani si slavi. Daca nu-i putem numi romani, atunci cum sa le spunem? Sa le zicem “valahi”.
De ce? Valah nu e un termen peiorativ, cum ar vrea unii straini rau intentionati sa-l considere. Valah e un nume foarte nobil, dat de germanici tuturor romanilor, pornind de la numele unui trib celt care se numea Volcae, asezat pe unde sunt azi Elvetia si Austria.
Acestia s-au romanizat, astfel incat germanii, vecinii lor, cu vremea au numit volcae pe toti romanii, pe toti cei ce vorbeau limba latina.
Asa se explica faptul ca, din insulele britanice si pana la noi, de-a lungul granitei intre germanici si fostul imperiu roman, au ramas nuclee care poarta inca un nume provenit din volcae. Ati auzit de Tara Galilor in Marea Britanie, provincie care, ca si in Scotia, se afla la nord de Anglia propriu-zisa, ambele locuite de ramasite din vechea populatie celta a insulei. Ei bine, numele Tarii Galilor, ce se cheama Wales pe englezeste, are aceeasi originie cu Valahia! Si daca coboram in Europa continentala, valonii din Belgia, adica aceia care vorbesc franceza in Belgia, poarta tot un nume provenit din volcae.”